Αποζημιώσεις 2 δις για καρκινογόνο πούδρα καλείται να δώσει η Johnson & Johnson

Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε εχθές να εξετάσει τις αντιρρήσεις της J&J σχετικά με τη διαπίστωση σώματος ενόρκων του Σεντ Λούις το 2018 ότι η πούδρα με βάση ταλκ συντέλεσε στην εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών σε 22 γυναίκες. Εξ αυτών οι 9 έχουν πεθάνει

Αποζημιώσεις ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων καλείται να πληρώσει η φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson σε γυναίκες που υποστηρίζουν ότι το κλασικό ταλκ της εταιρείας για μωρά περιείχε καρκινογόνο αμίαντο. Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν μετέβαλε τη μεγαλύτερη ετυμηγορία στη σχεδόν δεκαετή διαμάχη για το γνωστό προϊόν.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε εχθές να εξετάσει τις αντιρρήσεις της J&J σχετικά με τη διαπίστωση σώματος ενόρκων του Σεντ Λούις το 2018 ότι η πούδρα με βάση ταλκ συντέλεσε στην εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών σε 22 γυναίκες. Εξ αυτών οι εννέα έχουν πεθάνει.

Προετοιμασμένη για την απόρριψη της έφεσης, η J&J ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι διέθεσε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψει την απόφαση του Σεντ Λούις.

Οι ένορκοι στην υπόθεση του Σεντ Λούις επιδίκασαν σε κάθε γυναίκα 25 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. Στη συνέχεια, το σώμα των ενόρκων πρόσθεσε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματικές αποζημιώσεις και έτσι αυτή καθίσταται η 6η μεγαλύτερη αποζημίωση στη νομική ιστορία των ΗΠΑ.

Πολιτειακό εφετείο στο Μιζούρι μείωσε πέρυσι το ύψος της αποζημίωσης κατά περισσότερο από τα μισά χρήματα. Σημειώνεται ότι η αρχική ετυμηγορία προκάλεσε σημαντική πτώση των μετοχών της J&J.

«Σήμερα αποδόθηκε δικαιοσύνη» δήλωσε ο Mark Lanier, δικηγόρος των εναγουσών. «Είκοσι οικογένειες τώρα θα αποζημιωθούν για την τρομερή ασθένεια και η J&J, η υπεύθυνη γι’ αυτή καθίσταται υπόλογη».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περισσότερες από 25.000 αγωγές που ενοχοποιούν τη βρεφική πούδρα για πρόκληση καρκίνων. Η ίδια η φαρμακοβιομηχανία κατέθεσε εγγράφως στο δικαστήριο ότι είναι αντιμέτωπη με περισσότερες από 19.000 παρόμοιες υποθέσεις, που μπορεί να επηρεαστούν από το αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης.

Σημειώνεται ότι η J&J απέσυρε το προϊόν από τα ράφια των ΗΠΑ και του Καναδά πέρυσι.

Ο αμίαντος, που βρίσκεται συχνά σε εξορύξεις του υλικού τάλκη, είναι αναγνωρισμένο καρκινογόνο.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί